ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΜΑΣ @ Τ.Ε.Ε.- Α.Μ....................................................................."στηρίζοντας τους μηχανικούς, στηρίζουμε την ανάπτυξη'' Επικούρου 2, 66100 Δράμα, τηλ. fax.: 2521021022, email : nedramas.teeam@gmail.com


"….οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με νέες μορφές κινητοποιήσεων, οικοδομώντας κοινωνικές συμμαχίες με τους επιστημονικούς φορείς και τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, για να χτίσουμε από την αρχή ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος πρόνοιας, ένα νέο αξιακό κώδικα, μια κοινωνία αειφόρου ανάπτυξης και αλληλεγγύης...."


*Δείτε σχετικά με τη "Ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών" -Ν.4087/2012

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Με αφορμή την επιβολή ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Καβάλα 26 Σεπτεμβρίου 2011


«Με αφορμή την επιβολή ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με οικιστική ή εμπορική χρήση μέσω της ΔΕΗ ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος»

"Οφείλουμε να αντιδράσουμε στην συνέχιση αυτής της πολιτικής"



Η εφαρμοζόμενη πολιτική με τον ιδεολογικό μανδύα της συνευθύνης για την τραγική κατάσταση και τα αδιέξοδα που δημιούργησε το πελατειακό πολιτικό σύστημα, πλήττει κυρίως εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που δεν συμμετείχαν
στο μεγάλο φαγοπότι, ενώ τσακίζει το αξιακό μας σύστημα με την τιμωρία των εντίμων. Η κοινωνική αδικία που εμπεριέχουν όλα τα μέχρι τώρα εφαρμοζόμενα και ανακοινωθέντα μέτρα δήθεν σωτηρίας της εθνικής οικονομίας, δημιουργεί ένα επικίνδυνο και εκρηκτικό μείγμα για το οποίο αυτοί που αποφασίζουν φαίνεται επιδεικτικά να αδιαφορούν. 

Είναι πλέον σαφές, από πολιτική, οικονομική, κοινωνική ή ιδεολογική σκοπιά, ότι η τραγική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, μεταφέρεται με βαρβαρότητα πάνω στις πλάτες αυτών που δεν ευθύνονται για την κρίση, μέσω μιας άνευ προηγουμένου φοροεισπρακτικής επέλασης, με κατάργηση κοινωνικών κατακτήσεων και με βαριά ύφεση. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να πλήττονται κατά κύριο λόγο οι μη προνομιούχοι, οι οικονομικά ασθενέστεροι, οι άνεργοι, οι μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι, κοινωνικές ομάδες που πάντα αποτελούσαν «προσφιλή» και «εύκολο» στόχο.

Χωρίς να παραβλέπονται οι λόγοι που δημιούργησαν τα ελλείμματα και την υπερχρέωση της χώρας, οφείλουμε ως πολίτες στην κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία να αποφασίσουμε αν αποδεχόμαστε με όρους ή άνευ όρων να εκχωρήσουμε την τύχη της πατρίδας μας και την λαϊκή κυριαρχία στις αποφάσεις των δανειστών.

Η αντιμετώπιση της κρίσης ΑΠΑΙΤΕΙ την κοινωνική αποδοχή των όποιων μέτρων και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να εγκαταλειφθούν πρακτικές που προσθέτουν συνεχώς βάρη στους οικονομικά ασθενέστερους και αφήνουν αλώβητους αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις και πλούτισαν. Η επίκληση οποιασδήποτε δικαιολογίας για την εφαρμοζόμενη πολιτική, την ώρα που η χώρα καταρρέει, δηλώνει υποκρισία ή και ανευθυνότητα, ενώ η αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων με την συνεχή επιβολή νέων δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων οδηγεί την χώρα σε αργεντινοποίηση.

Τα μέτρα είσπραξης φόρων μέσω της ΔΕΗ, συνιστούν μέθοδο εκβιασμού και παραβιάζουν την αρχή της ισότητας απέναντι στους νόμους που επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας.

Κανείς δε δικαιούται να διακόψει την ηλεκτροδότηση ακινήτου επειδή ο ιδιοκτήτης του αρνείται να καταβάλλει έναν ακόμη άδικο φόρο. Άλλωστε, αρμόδιες υπηρεσίες για την είσπραξη των φόρων είναι οι εφορίες και επιτέλους πρέπει να καταργηθεί άμεσα η διαδικασία είσπραξης των κάθε λογής τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αντί να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα για τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας που για πολλές δεκαετίες αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, νέοι φόροι προστίθενται στους σαράντα φόρους με τους οποίους επιβαρύνονται ήδη τα ακίνητα. Την ίδια στιγμή, τα καρτέλ και στο χώρο της οικοδομής οργιάζουν ενώ η ύφεση στον κατασκευαστικό τομέα διαρκώς βαθαίνει και το κόστος της εργασίας των εργαζομένων στις κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών, εκμηδενίζεται. Αντί της επιβολής νέων φόρων στην οικοδομή, απαιτούνται τώρα κίνητρα και γενναίες πολιτικές για την αναπαλαίωση και ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου δομικού πλούτου της χώρας, πολιτικές που συνοδεύονται με πολλαπλά οφέλη αφού θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Τούτη την ώρα που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ο τεχνικός κόσμος που πρωτοστάτησε σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες, οφείλει να αντιδράσει συντεταγμένα και υπεύθυνα.

Η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει τον έντιμο πολίτη ως εν δυνάμει φοροφυγά και απατεώνα. Πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσουν σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό και σε μια συμφωνία εξόδου από την πολύπλευρη οικονομική κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται ένα αξιακό σύστημα επάνω στο οποίο θα στηριχθούμε, χρειάζονται πολιτικές τόνωσης της αγοράς, αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, μείωση της γραφειοκρατίας, αύξηση του Π.Δ.Ε. για την επανεκκίνηση των μεσαίων και μεγάλων έργων, ταχεία απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος.


Για τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-ΑΜ
Ο Πρόεδρος


Λάζαρος Βασιλειάδης
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου